2015. március 25.

AZ ÉLETTEL TELI, RAGYOGÓ ARCBŐR TITKA

Arcbőrünk színét több dolog határozza meg: milyen az alap bőrszínünk, fogyasztunk-e elegendő béta-karotinban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket (sárgarépa, paradicsom és spenót) és a LEGFONTOSABB: bőrfelületünk egészséges-e.

Az egészséges bőrfelület és üde, élettel teli arcszínt eléréshez rendszeresen  el kell távolítani a legfelső, elhalt hámréteget. Ezt a kövezőkezőképpen érhetjük el:

1. finomszemcsés bőrradírral (pl. Cattier fehér agyagos bőrradírral), mely eltávolítja az elhalt hámsejteket, tisztítja és simává varázsolja bőrünk. A hatás magáért beszél: gyönyörű fényű, sokkal egységesebb tapintású bőr.






2. alkalmazhatunk gyümölcssavas (AHA sav) hámlasztás, mely a bőr felszínén fejti ki hatását, eltávolítja az elhalt hámréteget, halványítja a bőrhibákat, pattanásokat, hegeket. Egészséges, ragyogó lesz tőle az élettelen bőr.

Ha szereted a saját készítésű kozmetikumokat, akkor most megmutatunk egy nagyon hatékony receptet! A konyhádban megtalálható összetevőkkel könnyen, ragyogóvá varázsolhatod arcbőröd.















A következő alapanyagokra lesz szükségünk (2 alkalomra elegendő):

1. fél narancs frissen facsart leve: a narancslé tartalmaz gyümölcssavat, C-vitamint, ásványi anyagokat, valamint béta-karotint.

2. 1 teáskanálnyi bio joghurt: tejsav tartalmának köszönhetően finoman hámlasztja és felfrissíti a bőrt.

3. 1 teáskanál finomítatlan nádcukor : ha megolvad, glikolsav oldódik ki, mely gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

4. 1 teáskanál sárgabarackmag-, sárgarépa-, körömvirágolaj.


Az elkészítése nagyon egyszerű:

Egy előre elfertőtlenített edényben keverjük össze az összes hozzávalót, várjuk meg, hogy a cukor kicsit megolvad. Az így kapott folyékony, krémes állagú készítményt felét vigyük fel arcunkra egy ecsettel vagy spatulával (a másik felét tegyük a hűtőbe egy lezárható tárolóba, és 6 napon belül használjuk fel), óvatosan masszírozzuk meg arcbőrünk, hagyjuk hatni 15-20 percig, majd bő vízzel mossuk le. Figyeljünk, hogy a szemünkbe ne kerüljön és ruhánkra is érdemes törölközőt teríteni, ha esetleg lecsöppenne!

A tökéletes hatás érdekében heti 2 alkalommal érdemes a pakolást alkalmazni!

Te milyen peelinget használsz, hogy bőröd friss és üde legyen?



 
 


2015. március 20.

LE MIAM-Ô-FRUIT - Egy különleges, francia reggeli, hogy egészségesen induljon a napunk


A következő jól bevált egészséges reggeli receptet már régóta meg szeretném osztani veletek. Amióta ezt eszem minden reggel, nem várom már, hogy mikor lesz 10 óra, hogy megehessen az tízórai gyümölcsöm. Sőt 11.30 nem kopognak a szemeim az éhségtől, és nem álmodozom több fogásos ebédről. 
A család többi tagja is kíváncsian figyeli, hogy mit eszem, úgyhogy lassan nekik is készíteni fogok reggelente :-). A gyerekeknek iskola, óvoda előtt mindig jól jön egy vitaminbomba!

A recept (LE MIAM-Ô-FRUIT) France Guillain, francia táplálkozástudományi szakembertől származik.



Nézzük a hozzávalókat:

1/2 villával összetört banán
2 evőkanál bio repceolaj, vagy egy teáskanál bio lenolaj + egy evőkanál bio szezámolaj (nyers, nem pörkölt)
1 evőkanál kanál finomra őrölt lenmag 
1 evőkanál kanál finomra őrölt szezámmag 
1 evőkanál keverékéből 3 féle magkeverék (kesudió, mogyoró, dió, mogyoró, napraforgómag, tökmag, stb) 
2 teáskanál friss citromlé
300 gr friss gyümölcs darab (2-3 féle gyümölcs, pl. alma, körte, kiwi, papaya, mangó, licsi,  ananász, eper, málna,  ribizli, szilva, őszibarack, sárgabarack, szeder, áfonya stb ... Éppen minek van szezonja.

1/2 banánt villával összetöröm, hogy híg legyen, hozzáöntöm az olajat és addig keverem, míg a banán fel nem veszi az olajat. Rászórom a finomra őrölt magokat (kávédarálóval). Majd jöhet a citromlé és a friss gyümölcsök.

Mit NE Tegyünk bele?
1, narancs, grapefruit, görögdinnye, sárgadinnye, mivel túl gyorsan emésztődnek
2, aszalt gyümölcs (aszalt szilva, mazsola, füge)
Ezeket ehetjük tízóraira/uzsonnára.

A LE MIAM-Ô-FRUIT reggelit ehetjük "smoothie" formájában is, így gyermekek és a tizenévesek is imádni fogják! 

FONTOS! Nagyon jól meg kell rágni minden falatot. Szépen, lassan együnk, és addig rágjuk míg folyékony állagú nem lesz a szánkban a falat, így az jobban felszívódnak a vitaminok, ásványi anyagok! Ne hagyjunk ki egy hozzávalót sem, és tartsuk be a mennyiségeket!

Miért jó?

* Egy szuper antioxidáns reggeli
* Feltölt vitaminokkal és energiával
* A gyulladásos állapot csökkentésére 
* Elősegíti a sejtek regenerálódását 
* Segít, hogy bőrünk makulátlan legyen
* Segít megelőzni a betegségeket
* Fogyókúra alatt is alkalmazható

LE MIAM-Ô-FRUIT-t lehet enni ebédre is vagy este, ha éjszaka dolgoznunk. 

Legközelebb megosztom veletek, hogy mit javasol France Guillain ebédre és vacsorára!



Forrás: Le Miam-o- Fruit - France Guillain

2015. március 11.

Koszmó gondok - Mit tegyek, ha kisbabám feje koszmós

Hogyan is távolítsam el kisbabám fejéről a koszmót?

Egy barátnőm kétségbeesetten hívott fel, amikor első gyermeke fején megjelent a koszmó. Sokféle tanácsot kapott már, és az én véleményemre is kíváncsi volt, mivel szeretett volna természetes eszközökkel megszabadulni tőle. 



Most saját és barátaim tapasztalatait osztom meg veletek, mely szerint a sárgabarack illetve az édesmandula olajok BEVÁLNAK koszmó kezelésére. Kislányom 8 hónapos lehetett, amikor fejecskéjén apró, zsíros, fehéressárgás-barnás, pikkelyszerű képződmény jelent meg. Akkor már jártas voltam a természetes kozmetikumok világában, így pár nap alatt könnyen eltüntettük :-)

Most árulom nektek ezt a nagyon egyszerű receptet!

Jól bevált módszer, ha a puha, természetes sörtéjű babakefével minden nap megfésüljük kisbabánk haját. Ezzel nemcsak a készülő koszmóréteg kialakulását akadályozhatjuk meg, hanem a hajhagymák működését is serkentjük, ami kedvez a hajkorona megerősödésének. Az enyhe koszmó eltávolításának egyik legismertebb megoldása, hogy fürdetés előtt pár órával a fejbőrt bekenjük  bio sárgabarackmag, édesmandula olajjal és fürdetés közben vagy utána sűrű kefével óvatosan és fokozatosan eltávolítjuk a felpuhult hámot. Ezt az eljárást naponta megismételhetjük.

Érdemes azonban a megelőzésre törekedni és szappanmentes, babáknak kifejlesztett, bio sampot és tusfürdőt használni kisbabánk mindennapi ápololására!







2015. március 5.

5 dolog, amit mindenképp meg kell tenned, hogy megszabadulj az ankéktól, pattanásoktól

Tavasszal, amikor megjelennek az első melegebb napsugarak, virágba borul a természet, mi is szeretünk megújulni. Mi lenne, ha megszabadulnánk apró bőrproblémáinktól?

Aknék vagy pattanások keserítik mindennapjaid? Ez az öt dolog segít, hogy megszabadulj tőlük:

1, Használj sminklemosó helyett jojobaolajat: benedvesített vattapamacsra tegyél pár csepp jojobaolajat és töröld le vele  a sminket.

2, szappan helyett használj agyagot:  tegyél a tenyeredbe egy kávéskanálnyi fehér vagy zöld agyagot cseppents rá pár csepp vizet, az így kapott masszával mosd át az arcod reggel és este.

3, Hidratálás előtt töröld át az arcod kamilla- vagy levendulavízzel.

4, Már kialakult aknéra, pattanásra tegyél egy csepp teafa vagy orvosi levendula illóolajat napi akár 3-4-szer.

5, Hidratáld a bőröd!Mindenképp alkoholmentes krémet használj. Kerüld a hagyományos kozmetikumokat, és ha van rá módod, ruházz be egy bio hidratáló krémbe vagy készíts magadnak egy szépség elixírt.




Szépségelixír problémás bőrre: 
30 ml elkészítéséhez keverd össze az itt felsorolt összetevőket. Nedves bőrre reggel és este használhatod hidratálód helyett.


3 evőkanál jojobaolaj
3 csepp orvosi levendula illóolaj

3 csepp teafa illóolaj

A jojobaolaj akár illóolajok nélkül is alkalmazható, kicsit kevésbé hatásos, de 100 %-ban természetes, hidratál, kiegyensúlyozó hatású és szabályozza a faggyú kiválasztását!


Vigyázat! 2 hét után előfordulhat, hogy újabb pattanások jelennek meg, ami a tisztulási folyamat része, 10 napon belül elmúlnak. Minimum 1 hónapra van szükség, hogy a bőrünk megtisztuljon.

Heti egy alkalommal kiegészíthetjük a kezelést egy arcszaunával és egy zöld agyagos pakolással.

Te hogyan készülsz a tavaszra?









2015. március 3.

Határozzuk meg együtt a bőrtípusod!


Te is jártál már úgy, hogy megvettél a reklámok hatására egy krémet, vagy arcápolót, viszont a csodaszer közel sem hozta azt az eredményt, amit ígért? Vagy éppen azt gondolod, hogy erősen száraz a bőröd és a rákent készítmények nem érnek semmit? Itt az ideje, hogy rendet tegyünk…a krémek között is.

Mint tudjuk, a bőrtípus többféle lehet: zsíros, problémás, vegyes, normál vagy száraz. Ezen túlmenően oda kell figyelni még egy tényezőre, nevezetesen, hogy milyen érzékeny a bőröd, mennyire reagál a külső hatásokra. Fontos még meghatározni a bőr hidratáltsági szintjét is, azaz, hogy dehidratált –e vagyis szűkölködik a nedvességben, mely kellemetlen, húzódó érzést okoz.

A bőrtípus helyes meghatározásához először is tisztítsuk meg alaposan a bőrünket mindenféle szennyeződéstől, sminktől. Mi ehhez a Cattier lágy tisztító habot javasoljuk.

Kellemesen lágy, szappanmentes formulája finoman tisztítja a bőröd, anélkül, hogy pH értékét megváltoztatná. A lemosás után pár csepp virágvizet permetezzünk egy vattakorongra és töröljük át vele az arcunkat. Használhatjuk a BioAngelica rózsavizét erre a célra; finom körkörös mozdulatokkal töröljük át vele az arcot. Amikor a bőr teljesen tiszta, nagyító tükör segítségével közelről vizsgáljuk meg a bőrt.

Nézzük meg alaposan a bőrfelszínt, milyennek tűnik? Vastag-e a felszíne? Jól láthatóak-e a pórusok? Tiszták a pórusok? Amennyiben úgy látjuk, hogy a pórusok láthatók és tiszták az orron, a homlokon és áll vonalában, a bőr pedig vastagnak tűnik, akkor nagy valószínűséggel normál bőröd van. Ha a T vonalban kicsit zsíros, máshol pedig tiszta, rugalmas bőröd, akkor vegyes bőrről beszélünk. (Legtöbb embernek vegyes bőre van)
Zsíros bőr meghatározása nagyon egyszerű: Miután letisztítottuk, várjunk 30 percet, majd vegyél elő egy papírzsebkendőt és helyezzük az arcunkra, finoman nyomkodjuk rá. Ha látsz a papírzsebkendőn zsíros foltokat, akkor a bőröd zsíros, vagy zsírosodásra hajlamos.
Ami az érzékeny bőrt illeti: nézd meg, hogy látsz-e pirosságot az orcák területén? Átütnek a vérerek az arcszínen? A hajszálerek összehúzódása és kitágulása okozza a bőrpírt, mely az érzékenység egyik jele. Ezen kívül a szem alatti kékes táskák/karikák is a bőr érzékenységét jelzik.

Fontos tudni, hogy a vegyes, zsíros bőr is lehet érzékeny. A krém vásárlásnál ezt a tényezőt is érdemes figyelembe venni.

És vajon mi a helyzet a száraz bőrrel? Valójában a száraz bőr rendkívül ritka! Száraz bőrről akkor beszélhetünk, ha bőr nagyon húzódik, ha hámlik, kis pikkelyek potyognak le róla, ha megdörzsöljük. A legtöbb esetben, amit  száraz bőrnek gondolunk az valójában dehidratált bőr! Ebben az esetben a bőr, mint a száraz, gyűrött papír meghajlik az ujjbegyek alatt, mikor masszírozzátok.
Ennek alapján természetesen fontos a bőrtípusnak megfelelő ápolást használni, ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy ne essünk túlzásokba: a kozmetikai iparban nagyon gyakran marketing fogásokkal élnek, csak azért, hogy eladjanak valami újdonságot.

Figyeljük a krémek összetevőjét (INCI) és a legfontosabb, hogy ne tartalmazzon krémünk:

  • Kőolajszárzmazékot (paraffinum liquidum, petrolatum, mineral oil)
  • Parabént (metylparaben)
  • Illatanyagot (parfum): a bio minősítéssel NEM rendelkező kozmetikumokban általában ez szintetikus illatanyagot jelent. A bio minősítésű kozmetikumok INCI listáján is jelen lehet, de itt természetes illatanyagról van akkor szó, így nem káros.


Érdemes az ár/összetevők minőségének arányára is odafigyelni. Sokszor egy 30 000 Ft-os márkás krém semmiben nem különbözik egy sima Nivea-tól (ami  sajnos szintén kőolajszármazékokkal van teli)!
Az INCI listán kötelezően az az összetevő áll legelöl, amiből a legtöbb található a kozmetikumban. Így könnyen kiszűrhetjűk, hogy az esetleg "Argánolajos, anti-age krém"-ben, ha az argán olaj az INCI lista vége felé van, akkor csak egy marketing trükkel szeretnék eladni nekünk, az amúgy argánolajat alig tartalmazó krémet...

Járjunk nyitott szemmel, vizsgáljuk meg az összetevők listáját és ne dőljünk be a kozmetikai cégek marketing trükkjeinek :-)




Méregtelenítés citrom illóolajjal

Veled is megesett már, hogy tolod magad előtt a fogyókúra vagy méregtelenítő kúra időpontját? Ne aggódj ezt az érzést mindenki ismeri.......
Talán éppen ezért jutott eszembe ez a remek kis recept, ami igazán hatásos, és kisebb erőfeszítés nélkül alkalmazható! Csak az első lépés a nehéz, de most ehhez adunk egy kis löketet!
A kulcs a citrom és citrom illóolaj!
A terápiára alkalmas és kemotípus szerint bevizsgált citrom illóolajról van szó.
A francia aromaterápiában ismert és elismert áldásos tulajdonságai közül egy pár:
- kiváló májtisztító és emésztést elősegítő
- keringés fokozó
- gyengéd vízhajtó
- a legjobb légfertőtlenítő (elpusztítja a levegőben lévő kórokozókat)
Felhasználása méregtelenítéshez, fogyókúrában:
Vegyünk be meg naponta háromszor 5 napon keresztül 1 csepp terápiára alkalmas citrom illóolajat 1 evőkanálnyi olivaolajban elkeverve.
Kezdjünk minden reggelt éhgyomorra 1 citrom kifacsart levével, amit egy fél pohár langyos vízzel felhígítunk.
Ugye milyen egyszerű? 

Kíváncsian várom a véleményeteket és tapasztalataitokat!