2014. október 14.

Aromaterápia - relevánsabb, mint valaha




Az aromaterápia és az illóolajok az természet legcsodálatosabb ajándékai közé tartoznak. Sajnos azonban csak kevesen ismerik ezeket a folyékony kincseket. Ha azt mondom illóolaj, sokak előtt egy teamécsesekkel és füstölőkkel teli bolt képe jelenik meg, ahol mézeskalács, alma, vagy épp fahéj illatú illóolajokat árulnak, s bár kétség kívül ezeknek kellemes az illata, többnyire szintetikus anyagból álló vegyületek, amelyek akár károsak is lehetnek.
A modern aromaterápia Franciaországból ered, atyja pedig a kémikus, René – Maurice Gattefossé. A tudós egyszer egy laboratóriumi kísérlet alkalmával megégette a kezét, gyorsan vizet keresett fájdalma csillapítására, víz helyett azonban egy levendulaolajjal teli edényt talált. A szerencsés véletlen folytán Gattefossé észre vette, hogy az égő érzés szinte azonnal elmúlt, a gyógyulási folyamat pedig a töredékére csökkent- ez sarkallta arra a tudóst, hogy az illóolajok csodás világával foglalkozzon, 1937-ben jelent meg híres könyve, amellyel megteremtette a modern aromaterápiát.


Mi MINDENRE jó?
A mai világban, ha fáj a torkunk, köhögünk, vagy influenzásak leszünk, első utunk az orvosi rendelőbe visz, ahol általában vényre kapható gyógyszert íratunk fel. Az illóolajok azonban szinte minden betegségre kínálnak alternatívát: légzőszervi, nőgyógyászati és bőrproblémákra, sőt szív – és érrendszeri megbetegedéseknél is kiválóan alkalmazhatók. Mivel erősítik az immunrendszert, megelőzésre is használhatjuk őket.  Az illóolajok jótékony hatásainak felsorolása azonban ezzel még nem ért véget: nemcsak a fizikai tüneteket enyhítik, hanem a pszichére is hatnak. Ki ne emlékezne arra, amikor beleszippantva egy ismerős parfümbe, rögtön kirajzolódik előttünk az az ember, aki ezt az illatot használta. Az illatok ugyanis a limbikus rendszerre hatnak,
amely agyunk azon része, ahol az érzelmek születnek. Ezért tud egy illat minden másnál hatékonyabban és gyorsabban felidézni egy emléket. Az illóolajak ezen tulajdonságuk miatt kiválóan alkalmazhatók például kedélyjavítónak, de olyanoknak is segítséget nyújthatnak, akik valamilyen érzelmi probléma okozta betegségtől, fásultságtól vagy épp a motiváció hiányától szenvednek.
Mielőtt azonban eszeveszett bevásárlásba kezdenénk, nem árt meggyőződnünk az illóolajak minőségéről. Ha csak annyi van az üvegére írva, hogy 100 % tisztaságú, attól még nem biztos, hogy terápiás célra is alkalmas. Erre a célra csak kemotípus szerint bevizsgált illóolajat vásároljunk. Ezt a gyártók jelzik a csomagoláson (HECHT vagy HEBBD megjelöléssel).  Miért fontos ez? Sok cég rendkívül silány minőségű terméket dob piacra, így előfordulhat, hogy a terméknek csupán 20 százalékát teszi ki az tiszta olaj, míg a maradék 80 valamilyen töltőanyag.
Ha szeretnél többet tudni az aromaterápia áldásos hatásairól, akkor kövesd blogunkat, ahol minden fontos információt megtalálsz majd.





Forrás: Dominique Baudoux: Aromatherapy - Healing with essential oils
Fotó: Patyi Zsófia Photography

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése